VILINSKI VRT

FAIRY GARDEN, Gergő Somogyvári, HU/RO/HR, 2023., 83', 15+

Odem li odavde, neću dugo preživjeti.

U šumovitom predgrađu Budimpešte, krije se koliba okružena ruševinama i otpadom. Otvorimo li klimava vrata, pronaći ćemo dvoje društvenih otpadnika koji su u ovom neurednom, ali čarobnom okruženju izgradili nesvakidašnju vezu. Mlađu devetnaestogodišnju Fanni, obitelj je izbacila na ulicu, jer nisu mogli prihvatiti njezin trans-identitet. Fanni je u potpunosti bila izgubljena dok nije upoznala šestesetogodišnjeg Lacija, usamljenog beskućnika koji ju je prihvatio kakva jest. Već četiri godine žive pod istim krovom poput oca i kćeri. Fanni se – kao meta učestale vladine propagande i odbačena od mađarskog društva – boji izići iz ovog skrivenog vrta, jedinog mjesta na svijetu gdje se osjeća sigurno. Iako su njihovi sukobi česti, Laci je poput dobrog roditelja, uvijek spreman pomoći, bez obzira što nema apsolutno nikakvog iskustva s rodnom neodređenošću ili tinejdžerima uopće.

Bez obzira koliko su društvene okolnosti teške, a Fanni i Laci specifični, njihove su želje najčistije - ljudske. Zasnivanje obitelji, pronalazak vlastitog identiteta i mjesta u društvu temeljni su porivi svih nas. Kroz ovu nekonvencionalnu priču, pratimo osjetljive i ponekad groteskne izazove odrastanja, ispunjene nadom, humorom i emocijama.

O autoru

 

Nagrade:

SARAJEVO FILM FESTIVAL 2023 – posebno priznanje žirija, VERZIO FILM FESTIVAL 2023 – najbolji film (’Hungarian competition’), VERZIO FILM FESTIVAL 2023 – nagrada publike, TRIESTE FILM FESTIVAL 2024, ZAGREBDOX 2024

Recenzije:

Prekrasan i duboko dirljiv, ovaj dokumentarac prikazuje nekoliko različitih strana ljudskog stanja s ciljem da pokaže suosjećanje ispod bešćutnosti koja je bila pokretački čimbenik u životima ovih fascinantnih pojedinaca.
- Matthew Joseph Jenner, International Cinephile Society

Delikatna priča o dvoje krhkih autsajdera koji su potpune suprotnosti, a film nudi očaravajući pogled na dio mađarskog života koji se rijetko viđa na ekranu.
- Mark Adams, Business Doc Europe

Back to Top