ISTRAŽITELJ

The Investigator/Vyšetřovatel, Viktor Portel, CZ, HR, 73'/52', 2022., 15+

KAD PRAVDA NIJE DOVOLJNA

Vladimír Dzuro bio je prvi češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Arkan. Zajedno s Dzurom krećemo u obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina.

U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No trideset godina nakon završetka rata ‘haška pravda’ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore. Ako se naše društvo i dalje odbija suočiti s najmračnijom stranom rata, kako da se ljudi koji i danas žive u mjestima zločina okrenu budućnosti i ostvare mirni suživot i suradnju sa svojim susjedima i sugrađanima drugih nacionalnosti?

 

O autoru

 

Nagrade:

JIHLAVA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL - svjetska premijera, FIPADOC, ZAGREBDOX – hrvatska premijera, MILLENIUM DOCS AGAINST GRAVITY, UNDERHILLFEST, DOKUFEST, AJB DOC FILM FESTIVAL 

Recenzije:

Fascinantno uranjanje u jedan od najkompliciranijih sukoba u europskoj povijesti.

- Videolibrarian.com

Film možda obrađuje temu iz prošlosti i okolnosti koje je okružuju u sadašnjosti ali ovo je zapravo film o budućnosti.
 
- Modern Times
 

Back to Top