NAJLJEPŠI DJEČAK NA SVIJETU

THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD, Kristina Lindström, Kristian Petri, Švedska, Njemačka, Francuska, 2021, 93', 12+

Kako je najljepši dječak na svijetu postao najtužniji čovjek na svijetu.

1970. godine redatelj Luchino Visconti proputovao je Europu u potrazi za savršenim dječakom dostojnim predstavljana apsolutne ljepote u njegovom novom filmu, adaptaciji romana 'Smrt u Veneciji' Thomasa Manna. U Stockholmu otkriva Björna Andrésena, sramežljivog 15-godišnjaka koji će uz Viscontija preko noći steći međunarodnu slavu. Björn provodi kratak, ali intenzivan dio svoje mladosti između Lida u Veneciji, Londona, filmskog festivala u Cannesu i dalekog Japana. Sada, pedeset godina nakon premijere Smrti u Veneciji, Björn nas vodi na izvanredno putovanje sačinjeno od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja.

O autoru

 

Nagrade:

Sundance Film Festival, Cleveland International Film Festival, CPH:DOX, Hot Docs, Sedona International Film Festival, Millennium Docs Against Gravity , Guldbagge Awards - nagrada za najbolju montažu, European Film Awards nominacija za najbolji europski dokumentarni film

 

Recenzije:

'Najljepši dječak na svijetu' je srceparajuće istraživanje bezvremenskog idola i težine njegova uspjeha.
- rogerebert.com

Dirljiva, melankolična studija o starenju pod svjetlima sve slabijih reflektora.
- Guy Lodge, Attitude

Pronicljivo i snažno istraživanje slave za kojom se nikad nije tragalo, ljepote dovedene i prodane i obiteljskog života koji je ostao slomljen tragedijom.
- Cinerama

 

Back to Top