NARKO KULTURA

NARCO CULTURA, Shaul Schwartz, 103’, SAD / Meksiko, 2013.

GLAZBA SA SMRTONOSNIM POSLJEDICAMA

U siromašnoj sredini lako se sve vrijednosti preokrenu naglavačke. Tamo gdje je život bezvrijedan, kriminalci lako postaju zvijezde.  To dobro znaju stanovnici meksičkog pograničnog grada Juáreza, jednog od najopasnijih mjesta na svijetu, središta obračuna narko katrela  u kojemu godišnje pogine više od 3600 ljudi. Međutim, ozloglašeni kriminalci i krijumčari droge tamo nisu samo neprijatelji policije, nego zvijezde popularne kulture – i to s obje strane granice, i u Meksiku i u SAD-u. Iz kulta kriminalaca razvio se cijeli glazbeni podžanr - narcocorrido – a iz njega i supkultura koja glorificira ubojstva, smrt, oružje...Koristeći glazbene obrasce tradicionalne meksičke glazbe, u narcocorridosima su opjevani beskrupulorni kriminalci i ekstremno nasilje narko kulture.  Dok se mladi zabavljaju uz pjesme Edgara Quintera koje za njih simboliziraju bijeg iz geta i siromaštva, ostvarenje dijaboličke verzije američkog sna u kojem je preprodaja droge izvor moći, novca i slave,  policajac Richard Soto pokušava svakoga dana iznova pronaći motivaciju za obavljanje svog opasnog i naizgled uzaludnog posla suzbijanja kriminala.
Narko kultura je eksplozivan je i potresan pogled na utjecaj narko-kartela na svakodnevicu, ali i popularnu kulturu, iz perspektive pjevača narcocorrido glazbe koji sanja o slavi i člana ekipe za očevid iz Juareza koji stoji na prvoj crti meksičkog rata protiv droge. Svakodnevne životne drame koje ih okružuju redatelj Shaul Schwarz prikazuje s istančanim senzibilitetom, neprestano naglašavajući šizofrenu podvojenost meksičkog Juareza u kojemu policajac Soto strepi za svoj život zbog posla za koji se opredijelio i američkog El Pasa, s druge strane granice, u kojem ambiciozni pjevač Edgar Quintero zarađuje na tisuće dolara pjevajući o vrlinama narko svijeta.

O autoru

 

Nagrade:

FESTIVALI:
SUNDANCE FILM FESTIVAL 2013. / STOCKHOLM FILM FESTIVAL 2013. / 2013. IDFA, Amsterdam / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL BERLIN, 2013.

Recenzije:

 „Narko kultura“ je napeta, surova i fascinantna – uznemirujući pogled na pojavu pop (sub)kulture koja buja diljem Sjedinjenih Držama i Latinske Amerike. Trenutna situacija u Meksiku je jeziva, a „Narko kultura“ je zastrašujući i otrežnjujući prikaz križanja nerazdvojnih veza kriminala i kulture.
Schwarz je sam svoj snimateelj čija vizalnost jednako zadivljuje kao i njegove fotografije, a „Narko kultura“ izgleda i lijepo i jezivo kada se policijska svjetla razliju mračnim gradskim ulicama u potrazi za još jednim odbačenim lešom."
Sundance Review

"Meksički narko-kraljevi postaju zvijezde pop-kulture u ovom izvrsnom dokumentarcu."The Wrap

"Unatoč teškoj temi, ovo je ustvari najljepši mogući film, čiji moćni prizori  pružaju izuzetan pogled na naoko prokleti grad. Priča je to koja slama srce – postoji li izlaz? Kao da ga nitko ne vidi, no glazbenike nije briga jer im karijera cvate. Nije to lak film, ali je važan."Alex Rivello (Badass Digest)

"Kakva je krajnja korist od ekonomije čiji je najvažniji pokretač negiranje i slijepo uspinjanje na društvenoj ljestvici? „Narko kultura“ bavi se ovim pitanjima, a ujedno ne zaboravlja na trenutke koji bi se u slabijim filmovima nazivali zabavom ili komičnim predahom."Steven Boone (rogerebert.com)
 

Back to Top